You are here

SuperGlucoDog

Обучени кучета-асистенти, откриващи хипогликемични кризи при пациенти с диабет, получиха своите дипломи

На 30 септември 2020 г. четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална церемония като част от инициативата Super Glucodog на фармацевтична компания „Сервие България“ и фондация „Очи на четири лапи“.

Целта на проекта, който започна преди две години, е да се обучат кучета порода Лабрадор, които да разпознават началото на хипогликемията при хора с диабет и по този начин да ги предпазват от сериозни животозастрашаващи състояния. Подкрепата на „Сервие България“ осигурява безвъзмездното отглеждане и обучение на кучетата – асистенти.

Първите дипломанти на випуск Super Glucodog 2020-та - лабрадорите Пламък, Рем, Немо и Прея, са преминали успешно обучението и вече работят за пациенти с диабет. По време на церемонията, те получиха своите дипломи, аплодирани от треньори, лекари ендокринолози и представители на пациентски организации.

„Инициативата е много важна за „Сервие България“, не само защото компанията е лидер в лечението на диабета, но и защото чрез Super Glucodog ние даваме на пациентите още нещо много важно - сигурност и емоционална подкрепа“, заяви по време на церемонията Емилио Галиарди, изпълнителен директор на „Сервие България“

 


 

Гледната точка на ендокринолога за кучетата-асистенти на хора с диабет

„Една от най-големите опасности за диабетиците е, когато захарта падне под нормата по време на сън, защото признаците не могат да се различат и състоянието може да бъде животозастрашаващо. При малките деца е от особена важност кризата да бъде предотвратена навреме“, обясни детският диабетолог доц. Радка Савова.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът й е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на дибета.

 


 

Сервие България, като лидер в диабета, е посветена да помага на медицинските специалисти в полза на хората с диабет. Компанията поде инициатива за обучение на кучета, способни да разпознават началото на хипогликемията при пациенти с диабет и по този начин ги предпазват от сериозни живото-застрашаващи състояния.

Знаете ли, че 70% от всички катастрофи с диабетиците се случват по време на хипогликемия, а децата с диабет могат лесно да изпаднат в диабетна кома след подобен епизод?

Сервие България спонсорира обучението на високоспециализирани кучета за лични асистенти на пациенти, основно деца като най-уязвими. Кучетата могат да подушат старта на хипогликемичната криза и да предупредят пациента или близките много по-рано от технологичните устройства. По този начин намаляват емоционалния стрес и вълнението и дават на цялото семейство усещане за спокойствие и сигурност.

Проектът се оценява високо от медицинските специалисти, свързани с диабета, което е още един атестат за облика на Сервие България като доверен приятел на пациентите с диабет.

Инициативата е посрещната емоционално от всички служители на Сервие, които се чувстват горди, че принадлежат към такава иновативна компания.