You are here

Ново съединение показва обещаващи резултати при лечението на ракови заболявания

Изследователи от Walter and Eliza Hall Institute и Сервие доказаха, че ново съединение, открито при съвместната работа на Сервие (Франция) и Vernalis (Великобритания), блокира протеин, който е от съществено значение за устойчивия растеж на до една четвърт от всички ракови заболявания.

Изследването представя нов начин за ефективно унищожаване на тези ракови клетки и обещава лечение на различни видове рак на кръвта, като остра миелоидна левкемия, лимфом и мултиплен миелом, както и твърди тумори като меланома и рак на белия дроб и гърдата. Изследването е публикувано онлайн в списание Nature.

Съединението на Servier - S63845 - таргетира протеин от семейството на BCL2, наречен MCL1, който е от съществено значение за устойчивото оцеляване на тези ракови клетки. Доцент Guillaume Lessene, ръководител на изследователския екип от Walter and Eliza Hall Institute в Мелбърн, Австралия, заяви, че работата е дала първите ясни предклинични доказателства, че инхибирането на MCL1 е ефективно при таргетиране на няколко вида рак. "MCL1 е важен за много видове рак, тъй като е протеин про-преживяемост, който позволява на раковите клетки, да избегнат процеса на програмирана клетъчна смърт, който обикновено премахва ракови клетки от тялото," каза доц. Lessene. "Задълбочените изследвания, извършени при различни ракови модели показаха, че S63845 ефикасно таргетира ракови клетки, чието оцеляване зависи от MCL1."

Екипът на доц. Lessene работил с хематолога доц. Andrew Wei и д-р Donia Moujalled от The Alfred Hospital и учени от Сервие, за да докаже, че S63845 е ефективен не само срещу няколко вида рак, но може да бъде доставен в дози, които са добре толерирани от нормалните клетки.

Д-р Оливие Geneste, директор Онкологични изследвания в Сервие, каза: "Това предклинично изследване и идентифицирането на нови лекарства потвърждава потенциала на MCL1 като терапевтична цел при ракови заболявания. S63845 е открит чрез сътрудничество с фрагментната и структурна изследователска експертиза на Vernalis. Като част от продължаващото сътрудничеството Сервие / Новартис в този целеви клас, клиничното развитие на инхибитор MCL1 би трябвало да се лансира в близко бъдеще."

Доц. Lessene споделя, че изследването дава допълнително доказателство за полезността от нов клас лекарства против рак, наречени BH3 миметици. "BH3 миметици инхибират група протеини, известни като "про-оцеляващи BCL-2 протеини"," каза той. "MCL1 е член на това семейство протеини, и инхибирането му активира процеса на програмирана клетъчна смърт. Изследователите от Walter and Eliza Hall Institute разкриват ролята на BCL-2 за рака преди повече от 28 години и съществената роля на MCL1 за оцеляването на злокачествените клетки преди 4 години."

Проучването е подкрепено чрез изследователско сътрудничество на Сервие и финансиране от National Health and Medical Research Council в Астралия, Leukemia and Lymphoma Society в САЩ, Cancer Council Victoria, Kay Kendall Leukemia Fund, Victorian Cancer Agency, Australian Cancer Research Foundation, Victorian Government Operational Infrastructure Scheme и Anthony Redstone. Walter and Eliza Hall Institute е изследователската станция на Victorian Comprehensive Cancer Centre – обединение на водещи викториански болници и изследователски центрове, отдадени на контролирането на рака.