You are here

FDA одобри ивабрадин при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност

Първият перорален медикамент за хронична сърдечна недостатъчност одобрен от FDA от почти едно десетилетие.

Amgen, притежателят на търговските права на ивабрадин (Corlentor®) за САЩ, получи разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за маркетиране на продукта под търговското наименование CORLANOR® за лечение на хронична сърдечна недостатъчност (CHF).

През юли 2013 г., Amgen получи от Сервие търговските права на ивабрадин за САЩ. Съгласно условията на споразумението, Сервие получава европейските права за маркетиране на omecamtiv mecarbil на Amgen, сърдечен миозин активатор, в момента във Фаза 2 на проучване при сърдечна недостатъчност.

"Одобрението на ивабрадин от FDA бележи важна стъпка в световното признание на тази молекула, идваща от научните изследвания на Сервие за справяне със сърдечно-съдови заболявания, които все още представляват основен проблем на общественото здравеопазване", заявява Emmanuel Canet, Senior Executive Vice-President of Research and Development в Сервие, Франция.

"Регистрацията в САЩ на ивабрадин е получена въз основа на проучвания, проведени от Сервие, по-специално проучването SHIFT при пациенти със сърдечна недостатъчност. SHIFT е проведено в 37 страни и признава възможностите на екипите за научни разработки на Сервие да работят паралелно по целия свят, в съответствие с най-високите стандарти на фармацевтичната индустрия", посочи Isabelle Tupinon-Mathieu, Director of Cardiovascular and Metabolism Innovation Centre и Vice-President of Research and Development в Сервие, Франция.

Pascal Touchon, Senior Executive Vice-President of Scientific Cooperation and Business Development, подчерта: "Ние сме особено горди, че нашият партньор Amgen ще промотира продукт на Сервие – ивабрадин, който вече е регистриран от нашата компания в над 104 страни, като по този начин ще помогне на американските пациенти да се възползват от тази молекула, резултат на френското изследване", а след това заключи: "този успех е ясна награда за двугодишното партньорство с Amgen, в което понятията допълване и съвместно създаване на стойност в полза на пациентите, винаги са били от първостепенно значение за двете компании".

За ивабрадин

Ивабрадин се предлага на пазара в световен мащаб под търговските имена: Procoralan®, Coralan®, Coraxan®, Corlentor® и Corlanor®.